Gelieve mij dit soort berichten niet meer te sturen!

Wat zijn de ‘tijden’ veranderd, nietwaar? Had iemand enkele jaren geleden kunnen vermoeden dat een artikel of een boekentip die in een mailbox belandde (van een bibliotheek of boekhandel) venijnige of boze reacties zou uitlokken? Of dat men zo’n e-mail zou afdrukken en in brand steken? Nee, hoogstwaarschijnlijk niet. Als men ‘in andere tijden’ er alsnog voor koos om niets met het bericht te doen werd er geen drama van gemaakt. Er volgde gewoonweg één druk op een toets: delete en verdwenen was de e-mail. Bovendien vergt deze korte handeling beduidend minder werk dan een gefrustreerde reactie neer te schrijven (nota bene vaak als medewerker van een boekenhuis – kan het nog gekker?) dat je dit soort info niet meer wenst te ontvangen (waarvan je diep van binnen goed genoeg weet dat het niet afkomstig is van een of ander obscuur bedrijf dat via allerlei propaganda je zuurverdiende centjes probeert te ontfutselen).


Tegenwoordig vinden velen het blijkbaar wel de moeite om hier ‘werk’ van te maken. Dat is toch hetgeen ik verneem van wakkere vrienden verspreid over het land, die informatie over mijn recent gepubliceerde boeken doorsturen of een van mijn artikelen delen. Simpelweg omdat ze het gemeenschappelijk belang ervan inzien. De enggeestige reactie is dan maar al te vaak: “Gelieve mij dit soort berichten niet meer te sturen!” Oké. Delete. Van de kant van mijn wakkere vrienden dan.


Zouden die gebeten reageerders dat ook doen als ze het zoveelste reclamedrukwerk over het allernieuwste wasmiddel (deze keer wast het echt wit! Echt waar!) in hun brievenbus gestopt krijgen? Of als ze nog maar eens een leugenbericht over de door-de-mens-veroorzaakte-klimaatverandering in hun mailbox ontvangen? Of als... (vul zelf maar in). Nee! Wat is dan de reden dat ze wel in een kramp schieten bij het zien van een boek dat geen spaander heel laat van het voorgeschreven narratief? Of schieten ze al uit hun sloffen bij het lezen van de eerste alinea van een artikel dat de andere zijde van de overheidsmedaille op een pijnlijke wijze aan het licht brengt? Het antwoord is omdat die boeken en artikelen hun geprogrammeerde geloof onderuit halen dat de ‘autoriteiten’ het beste met ons voor hebben. Omdat die berichten hen confronteren met hun gemaakte keuzes van de laatste drieënhalf jaar. De informatie in die mails werkt dus, in tegenstelling tot alle andere nieuwtjes die dagelijks in elke mailbox belanden, als een spiegel. Een erg pijnlijke spiegel.


Diep in hun nog steeds gesloten harten weten deze mensen, ondanks alle krampachtige en vergeefse pogingen om dit pijnlijke gevoel te verdrukken, dat ze zich ondanks hun gezichtsmaskers op een nooit eerder geziene wijze bij de neus hebben laten nemen door een uiterst misdadige overheid. Dan resteren er in deze ‘eindtijd’ maar twee mogelijkheden: dit eindelijk voor jezelf kunnen toegeven en het pad van (innerlijke) waarheid gaan bewandelen of keihard blijven volharden in de leugens. Als je voor de eerste optie gaat, wees gerust: je zult je alsnog innerlijk bevrijden (want verlossing zal niet van buitenaf komen!). Bovendien zal, zelfs nadat je meegedaan hebt aan het framen van je wakkere medemens, hij of zij je alsnog met een open hart ontvangen. De ontwaakte medemens is niet rancuneus. Dat past niet meer in ‘De Nieuwe Wereld’ die op ons wacht. Je zult ook nog eens voor het eerst in je leven ervaren wat oprechte en ware connecties zijn met andere zielen. Blijf je toch kiezen voor de andere weg? Ja, je vrije wil staat dit toe. Maar besef wel dat er op dat pad geen verlossing voor je is en dat je op die weg danige stokken steekt in de overgangswielen naar die ‘Nieuwe Wereld’ waardoor er onnodig extra pijnen, leed en chaos zullen zijn. Mij lijkt dit alvast iets wat ik niet graag op mijn geweten zou willen hebben.


Wat ga jij, mocht je nog niet de durf gehad hebben om je Ware Licht te laten schijnen, doen als je dit stukje tekst ontvangt van iemand die om je geeft? Zelfreflectie overwegen? Voor de spiegel gaan staan en kijken hoe je de afgelopen drieënhalf jaar hebt doorgebracht? Veel tijd rest er immers niet meer.


Of ga je toch je frustraties afreageren op de afzender: Gelieve mij dit soort berichten niet meer te sturen!

Auteur: Erwin Pasmans

Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht