Een nieuw wetenschappelijk artikel toont causaal verband aan tussen de Covid-19 vaccinatie en myocarditis

Een nieuw wetenschappelijk artikel toont causaal verband aan tussen de Covid-19 vaccinatie en myocarditis

Inleiding


Al vrij vroeg in de discussie over de veiligheid van de Covid-19- vaccins werd geopperd dat ze hartproblemen konden veroorzaken. Sindsdien is het woord myocarditis deel beginnen uitmaken van de woordenschat van al wie zich bezighoudt met analyse of informatie betreffende het Covid-gebeuren. In een recent wetenschappelijk artikel wordt het verband tussen de Covid-19-prik en myocarditis onomstotelijk bewezen. In deze bespreking gaan we onderzoeken wat de wetenschappers hebben vastgesteld.


Autopsy-based histopathological characterization of myocarditis after anti-SARS-CoV-2-vaccination.


Aldus luidt de titel van het wetenschappelijk artikel dat op 27 november 2022 verscheen in het tijdschrift Clinical Research in Cardiology. Voor wie daar belang aan hecht kunnen we bevestigen dat het artikel ‘Peer-reviewed’ is en dus het voorwerp heeft uitgemaakt van kritisch onderzoek door medewetenschappers. Het werd geschreven door Constantin Schwab, samen met vijf andere mede-auteurs. Hierbij de link naar het artikel.


Wat hebben ze gevonden?


De auteurs zijn verbonden aan een van de vijf universitaire ziekenhuizen van de Duitse deelstaat Baden-Württenberg. Het onderzoeksmateriaal (de medische dossiers en de stalen) was allemaal afkomstig van het Universitair Ziekenhuis van Heidelberg.


De onderzoekers hebben de gevallen onderzocht van 35 mensen die kort na hun vaccinatie met een Covid-19 vaccin plotseling en volledig onverwacht zijn gestorven. Ze hebben stalen genomen van het hart van de overledenen en daarop een complete autopsie toegepast die volledig volgens de geldende richtlijnen werd uitgevoerd.


Van de 35 gevallen van plotseling overlijden konden er 10 worden toegewezen aan medische oorzaken die reeds eerder aanwezig waren en niet in verband staan met Covid-19. Deze werden dus uitgesloten van verdere analyse. 


De 25 overblijvende gevallen (die allemaal overleden binnen de 20 dagen na de Covid-19 injectie) werden grondig onderzocht. Bij vijf daarvan werden heel duidelijke bewijzen van myocarditis gevonden. De rol van het vaccin hierin werd ook aangetoond. Echt verrassend was dat niet, want een van de slachtoffers overleed binnen de 12 uur, twee de daaropvolgende dag, één vier dagen later en één zeven dagen later. Het tijdsverband was dus zeer uitdrukkelijk aanwezig. 


Voor deze vijf gevallen werd ook nagegaan (via PCR-test) of er mogelijke andere pathogenen (veroorzakers van de aandoening) aanwezig waren. Bij vier was dat duidelijk niet het geval. Bij een enkele overledene vond men wel een minieme hoeveelheid herpesvirus. Vermits het niet volledig kan uitgesloten worden dat deze kleine hoeveelheid herpesvirus eventueel een rol kan hebben gespeeld, werd dit geval aanvankelijk aangemerkt als mogelijks veroorzaakt door het vaccin. Ook de patiënt die zeven dagen na de prik overleed werd in eerste instantie gekwalificeerd als een mogelijk geval van vaccinatieschade. De drie andere sterfgevallen kregen de kwalificatie waarschijnlijk. 


Na verder histopathologisch onderzoek (= onderzoek van het hartweefsel) werd de conclusie echter steeds duidelijker: in deze vijf gevallen was de Covid-prik de oorzaak van het overlijden.


De onderzoekers formuleren hun conclusies uiteraard nog steeds met de gebruikelijke voorzichtigheid en aanbeveling dat verder onderzoek nodig is. Maar de bewijzen liggen wel keihard op tafel in de vorm van microscopische foto’s die de aanwezigheid van CD3 T-lymfocyten en CD68 macrofagen laten zien. 


Dat is natuurlijk allemaal zeer technisch van aard en wij leken hebben weinig achtergrond om de volle reikwijdte daarvan te kunnen inschatten, maar het feit zelf dat deze zes onderzoekers van universitaire ziekenhuizen met deze conclusies naar buiten komen laat er weinig twijfel over bestaan: Covid-19 vaccins kunnen myocarditis veroorzaken in voorheen kerngezonde mensen.


Video met meer didactische en fotografische uitleg


Wie de Engelse taal machtig is, raad ik aan om de onderstaande video te bekijken die werd gepresenteerd door dr. John Campbell in het Verenigd Koninkrijk. Hij geeft ons heel heldere commentaar over de vaststellingen van dit onderzoek.

Video dr. John Campbell


Risico pas laat erkend


Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft zijn adviezen over de ‘veiligheid’ van de Covid-vaccins in de loop van de tijd steeds verder moeten uitbreiden. Nooit op eigen initiatief, voor zover ik kan nagaan, maar steeds achteraf en onder de paraplu van het Europees Agentschap voor Geneesmiddelen (EMA). 


Het risico op myocarditis werd pas na meer dan zes maanden intense vaccinatie officieel erkend door het EMA. De belangrijkste steun die de Europese burgers kunnen verwachten van de autoriteiten die de verantwoordelijkheid dragen voor het bewaken van de veiligheid bestaat eruit dat … de bijsluiters worden aangepast om het nieuwe risico te vermelden.


Op de website van het Belgische FAGG vinden we vandaag de volgende informatie:


Myocarditis/pericarditis
Tijdens de vergadering van december 2021 heeft het PRAC recente gegevens beoordeeld over het bekende risico op myocarditis en pericarditis na vaccinatie met de COVID-19-vaccins Comirnaty en Spikevax. Deze evaluatie omvatte twee grote Europese epidemiologische studies. Eén studie werd uitgevoerd met gegevens van het Franse nationale gezondheidssysteem (EPI-PHARE, een wetenschappelijk samenwerkingsverband dat is opgericht door de bevoegde autoriteit voor geneesmiddelen in Frankrijk (ANSM) en het nationale ziekenfonds (CNAM)) en de andere was gebaseerd op Noord-Europese registergegevens. Over het algemeen bevestigt het resultaat van de evaluatie het risico op myocarditis en pericarditis, wat al wordt vermeld in de SKP en de bijsluiter van deze twee vaccins, en worden nadere bijzonderheden over deze twee aandoeningen verstrekt. Op basis van de beoordeelde gegevens heeft het PRAC vastgesteld dat het risico op beide aandoeningen over het geheel genomen zeer zeldzaam is, wat betekent dat maximaal 1 op de 10 000 gevaccineerden erdoor kan worden getroffen. Bovendien blijkt uit de gegevens dat het verhoogde risico op myocarditis na vaccinatie het hoogst is bij jongere mannen. Het PRAC heeft aanbevolen om de SKP en de bijsluiter aan te passen. Myocarditis en pericarditis kunnen al binnen enkele dagen na de vaccinatie optreden, meestal binnen twee weken. Dit wordt vaker waargenomen na de tweede vaccinatie. De Franse en Noord-Europese studies geven schattingen van het aantal extra gevallen van myocarditis bij jongere mannen na de tweede dosis, in vergelijking met niet-blootgestelde personen van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht. Voor Comirnaty toont de Franse studie aan dat er in een periode van 7 dagen na de 2e dosis ongeveer 0,26 extra gevallen van myocarditis waren bij 12-29-jarige mannen per 10 000 in vergelijking met niet-blootgestelde personen. In de Noord-Europese studie waren er in een periode van 28 dagen na de 2e dosis 0,57 extra gevallen van myocarditis bij 16-24-jarige mannen per 10 000 in vergelijking met niet-blootgestelde personen. In het geval van Spikevax bleek uit de Franse studie dat er in een periode van 7 dagen na de 2e dosis ongeveer 1,3 extra gevallen van myocarditis waren bij 12-29-jarige mannen per 10 000 in vergelijking met niet-blootgestelde personen. Uit de Noord-Europese studie blijkt dat er in een periode van 28 dagen na de 2e dosis Spikevax ongeveer 1,9 extra gevallen van myocarditis waren bij 16-24-jarige mannen per 10.000 in vergelijking met niet-blootgestelde personen. Myocarditis en pericarditis zijn ontstekingsaandoeningen van het hart die gepaard gaan met een reeks symptomen, waaronder vaak ademnood, een krachtige hartslag die onregelmatig kan zijn (hartkloppingen), en pijn op de borst. De beschikbare gegevens wijzen erop dat het verloop van myocarditis en pericarditis na vaccinatie niet verschilt van myocarditis of pericarditis in het algemeen.
Het EMA zal de kwestie nauwlettend blijven volgen en zal nader communiceren wanneer nieuwe informatie beschikbaar is.


Conclusie


Het feit dat we de laatste twee jaar geregeld nieuws vernemen over jonge en gezonde mensen die plotseling en zonder voorafgaande ziektepatronen neerstorten, heeft wel degelijk een zeer aannemelijke verklaring. De slachtoffers maken deel uit van de ‘zeer uitzonderlijke’ gevallen van bijwerkingen van de Covid-vaccins.


Wij mogen echter op onze beide oren slapen: dit risico komt slechts heel uitzonderlijk voor (1 op de 10.000) en daarenboven is het nu zeer expliciet opgenomen in de tekst van de bijsluiters. We waren dus gewaarschuwd. Bovendien zal het EMA de kwestie nauwlettend blijven volgen en communiceren wanneer nieuwe informatie beschikbaar is. 

0 Reacties
Voeg reactie toe
Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht